+31 (0)6-52 65 37 61

CAPTCHA’s Verleden Tijd? Over de No Captcha van Google!

Je kent dat wel. Je wilt je aanmelden voor een evenement, of reageren op een bericht … en dan krijg je zo’n vervelende Captcha voor je kiezen  😥 

Een Captcha schrikt niet alleen de boosaardige spambots af. Tekening: Karen Nijst

Een Captcha schrikt niet alleen de boosaardige spambots af.

Tekeningen: Karen Nijst

Maar ja, het is een noodzakelijk kwaad. Want zonder een Captcha loopt de eigenaar van een website het risico te worden overspoeld met spam. Een Captcha moet dit voorkomen, want daarmee kan de bezoeker aantonen dat hij een mens is en geen spambot.
Helaas worden de spambots steeds ‘slimmer’.

Wat is een spambot eigenlijk?

Een spambot is een bot (stukje software) die ontworpen is om ongewenste e-mailberichten in grote hoeveelheden naar zo veel mogelijk mensen te sturen.
Of waarmee ongewenste berichten worden geplaatst op fora en bij blogberichten.

De software zorgt ervoor dat in korte tijd –automatisch- veel sites ‘bezocht’ worden, waarbij een ongewenste boodschap wordt achtergelaten.

Waarom spammen spammers?

De economische bestaansreden van spam is terug te vinden in de zeer lage kosten voor het versturen van e-mail of het plaatsen van een ongewenste reactie op een website. Het blijkt rendabel te zijn om miljoenen spamberichten te versturen om slechts één product te verkopen. Het kost ongeveer 150 euro om 20 miljoen spamberichten te verzenden en dat zijn meer dan 100.000 spamberichten per euro. Bron: WIKIPEDIA:

Waarom een Captcha?

Een Captcha moet dus voorkomen dat de bot slaagt in zijn missie, omdat men ervan uitgaat dat alleen een gebruiker van vlees en bloed die onduidelijke code -vaak verwerkt in een plaatje- kan lezen.

Maar die vlieger gaat niet meer op.

Captcha’s werken niet (goed) meer

Een paar jaar geleden is gebleken dat Captcha’s steeds makkelijker te kraken zijn via een techniek die Optical Character Recognition wordt genoemd (OCR) ***.
Uit een onderzoek van Google is aangetoond dat de meest geavanceerde bots Captcha’s kunnen oplossen met een nauwkeurigheid van 99,8 procent  😕 .

Vandaar dat het steeds moeilijker wordt gemaakt om de tekens in de Captcha te ontcijferen. Óók voor de bezoeker van een site die een reactie wil plaatsen of het contactformulier wil gebruiken. Het is niet gek dat inmiddels meer dan 4% van de bezoekers afhaakt vanwege een onduidelijke Captcha, en als webeigenaar zie je dat natuurlijk niet graag gebeuren.

No Captcha van Google

Inmiddels heeft Google een gebruiksvriendelijker alternatief ontwikkeld, waarmee je kunt aantonen dat je een mens bent, en geen stukje software.

Bij deze oplossing hoeft je alleen “Ik ben geen robot” aan te vinken
–zie het ‘reactieformulier’ hieronder.

download

Overigens is de kans dat je toch een Captcha voorgeschoteld krijgt, nog steeds aanwezig. Als de algoritmen van Google vinden dat je op een robot lijkt, dan krijg je alsnog een moeilijke Captcha voor je neus.
Probeer je dus zo menselijk mogelijk te gedragen wanneer je een site bezoekt 😉 .

captcha-robotHoe weet Google dat je een mens bent en geen robot (spambot)?

Google claimt dat ze zo goed als zeker het onderscheid tussen mens en bot weten te maken, op het moment dat iemand de webpagina met de Captcha bezoekt. Hoe ze dat precies doen, is het geheim van de smid, maar zoals gezegd spelen algoritmes en de -goedaardige- bots van Google zelf, een grote rol.

Zijn we nu definitief verlost van al die spam (via onze site) ?

De tijd zal het leren. Naarmate de bots het menselijk gedrag steeds beter weten te kopiëren…  zal ook deze ‘No Captcha’ het steeds moeilijker krijgen. 

Maar misschien moeten wij ons dan zelf gaan gedragen als robots?  😎

Meer weten?
Wil jij ook gebruik maken van Google ‘No-Captcha’ op jouw site? 

Vraag naar de mogelijkheden!

***Optical character recognition (OCR), of in het Nederlands: optische tekenherkenning is een transformatie waarbij uit een afbeelding van een tekst door middel van patroonherkenning alle tekens uit de afbeelding als zodanig worden herkend en apart opgeslagen door een computer(programma). Oftewel, de tekst uit een afbeelding wordt omgezet in bewerkbare tekst. Een voorbeeld hiervan is Automatische kentekenplaatherkenning.

Gebruik van zg ‘Human farms’
De blog ‘Now I Know‘ legt uit hoe professionele spammers de Captcha’s trachten te omzeilen, door goedkope arbeidskrachten uit India, Bangladesh, China en andere ontwikkelingslanden in te huren. Zij besteden enkele uren per dag om Captcha’s op te lossen en spam manueel te verspreiden.

 

 

Over Karen Nijst

Ik heb jarenlang als marketing-communicatie adviseur gewerkt en denk dat ik destijds één van de eerste ben geweest in Nederland, die een computer in huis haalde. Iedereen verklaarde me voor gek. Zo'n log ding ... dat is toch geen aanwinst voor het interieur? Maar ik was verkocht!
Inmiddels ben ik al lange tijd gecertificeerd php-programmeur en webdesigner, toch blijf ik het belangrijk vinden dat de site van mijn klanten er niet alleen gelikt uitziet maar óók resultaten oplevert. Dat doe ik door mee te denken met de klant, waarna ik de wensen ‘vertaal’ naar technische oplossingen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites, WOOCOMMERCE webwinkels en sites op maat, waarvoor ik de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten bij het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines.
Contact opnemen? +31 (0)6-52 65 37 61 info@kahlo.nl