+31 (0)6-52 65 37 61

Pingback, Trackback en Comment? Wat zijn dat en wat moet je ermee?

Af en toe vragen klanten mij waarom ze een zogenaamde ’trackback’ notificatie ontvangen. En steeds vaker schakel ik deze optie helemaal uit, omdat het gewoon spam is.

Voorbeeld E-mailbericht

Toch biedt WordPress nog steeds de optie om pingbacks en trackbacks te activeren omdat sommige gebruikers en ontwikkelaars deze functies waardevol vinden voor het traceren van conversaties over het web. Hoewel de relevantie ervan is afgenomen door de sociale media en moderne SEO-technieken, blijven ze een onderdeel van WordPress’ uitgebreide functionaliteit om gebruikers de keuze te laten hoe ze interactie en zichtbaarheid op het internet willen beheren.

Wat zijn trackbacks en pingbacks eigenlijk?

Stel, je schrijft een boeiende blogpost en besluit daarin te verwijzen naar een artikel op een andere website. De eigenaar van die site ontvangt dan automatisch een melding over jouw verwijzing, mits de trackbacks of pingbacks zijn ingeschakeld op die website.

Het mooie van WordPress is namelijk dat interactie mogelijk wordt gemaakt met de bezoekers én andere sites. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  1. Reactieformulieren (Comments): Een directe uitnodiging voor je lezers om hun gedachten en meningen te delen, waardoor een levendige discussie kan ontstaan.
  2. Pingbacks: Automatische meldingen die je ontvangt wanneer iemand linkt naar jouw blogpost, waardoor je een overzicht krijgt van wie jouw inhoud deelt.
  3. Trackbacks: Dan ga je een stap verder dan pingbacks, waarbij je een expliciete melding naar de andere blogger stuurt als je reageert op hun content in jouw eigen blogpost.

Aanpassen aan Jouw Voorkeuren
In WordPress heb je de controle. Ga naar ‘Instellingen -> Discussie’ om zelf te bepalen of je deze interactieve elementen wilt inschakelen of uitschakelen. Door dit te doen, kun je de interactie met je publiek en de bredere bloggemeenschap naar eigen wens vormgeven.

Reactieformulier (Comments)

Met een reactieformulier kunnen bezoekers op de site reageren op een bericht. Bij ‘Instellingen -> Discussie’ is het mogelijk om aan te geven of je bijvoorbeeld een reactie eerst wilt goedkeuren alvorens ze geplaatst wordt, hetgeen zeker aan te bevelen is.

🙂  Voordeel: je komt makkelijker in contact met de bezoekers op de site.
🙁 Nadeel: Een reactieformulier kan een doelwit zijn voor spam. Gelukkig is dit risico te minimaliseren door captcha’s te gebruiken, wat een effectieve barrière vormt tegen ongewenste automatische reacties.

Pingback geactiveerd?

Wanneer pingbacks geactiveerd zijn in WordPress, wordt je site automatisch op de hoogte gebracht als iemand een link naar jouw blog plaatst. WordPress verifieert of de link daadwerkelijk bestaat, wat pingbacks een veiliger alternatief maakt dan trackbacks.

🙂 Voordeel: het is leuk om te weten of en hoe vaak er naar een bepaald artikel verwezen wordt, alhoewel dit soort informatie ook makkelijk te achterhalen is via statistieken zoals Google Analytics.
🙁 Nadeel: Je ontvangt ook meldingen voor interne links binnen je eigen website, wat soms overbodig kan zijn. Dit kun je omzeilen door in plaats van een volledige URL een relatieve link te gebruiken. Bijvoorbeeld, in plaats van

‘https://kahlowebsites.nl/pingback-trackback-en-reactieformulier/’
gebruik je
/pingback-trackback-en-reactieformulier/

Je kunt een vinkje plaatsen bij ‘Reacties Toestaan’ of ‘Trackbacks en pingbacks’ onderaan de editor waarin je het bericht schrijft en opmaakt. Zie je het niet? Dan moet je mogelijk bij ‘Schermopties’ bovenaan het scherm een vinkje plaatsen bij ‘Reacties’ en/of ‘Discussie’:


Trackback geactiveerd?

Stel je wilt reageren op een blog van een ander. Alleen wil je geen gebruik maken van het reactieformulier maar zelf een bericht schrijven op jouw site waarin je reageert op deze blog. Je kunt dan gebruik maken van een Trackback.

  1. Je schrijft jouw commentaar en maakt er een blogpost (Bericht) van.
  2. Je stuurt een trackback naar de schrijver van de blog, zodat deze weet dat je op zijn/haar post hebt gereageerd. Zie plaatje hieronder.
  3. Wanneer de ander de trackback heeft geactiveerd (!) en accepteert, verschijnen de eerste paar regels van jouw post bij hem/haar in de comments, inclusief link!

🙂 Voordeel: Dit proces genereert extra content op jouw eigen site en kan de zichtbaarheid en het bereik van jouw blog vergroten.
🙁 Nadeel: Trackbacks zijn erg gevoelig voor spam**. Er is een aanzienlijk risico dat je notificaties ontvangt voor trackbacks die links bevatten naar irrelevante of spamachtige inhoud, wat de kwaliteit van jouw blog kan beïnvloeden.

** Het is goed om op te merken dat veel moderne blogs en contentmanagementsystemen zoals WordPress de trackback-functie hebben geminimaliseerd of zelfs volledig hebben uitgeschakeld vanwege spamgevoeligheid. In plaats daarvan vertrouwen ze meer op andere manieren van interactie, zoals reactieformulieren, sociale media en pingbacks.

*** Zie je deze opties niet? Klik dan op ‘Scherminstellingen’ rechtsboven in het scherm en vink de gewenste opties aan.

Wat moet je doen als je een ’trackback’ melding ontvangt?

  1. Controleren: Bezoek de URL die de trackback heeft gegenereerd om te bepalen of de site betrouwbaar is en of de inhoud relevant is voor jouw website. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat sommige spam-websites trackbacks gebruiken om ongewenste links te verspreiden.
  2. Keuze maken bij ‘Reacties’ (zie plaatje hieronder):
    • Goedkeuren: Als je denkt dat de trackback legitiem is en waarde toevoegt aan jouw site, kun je de trackback goedkeuren via de link die in het bericht wordt verstrekt.
    • Verwijderen/Afwijzen: Als de trackback spam lijkt te zijn of irrelevant is voor jouw site, kun je deze afwijzen of verwijderen. Dit helpt om de kwaliteit van jouw website en de ervaring van jouw bezoekers te handhaven.
  3. Beveiliging: Wees voorzichtig met het klikken op onbekende links en zorg ervoor dat je website beveiligd is tegen spam en ongewenste trackbacks.

Hoe kun je controleren of een website betrouwbaar is?

Om te beginnen, moet je kijken of de website voor jou relevant is. D.w.z. dat de site informatie biedt over jouw vakgebied of andere raakvlakken heeft die voor jou interessant zijn.

Verder kun je het volgende doen:

  1. Controleer de URL en de Site-Layout:
    • Kijk naar de URL van de website. Betrouwbare websites hebben vaak een duidelijke en relevante URL. Wees op je hoede voor lange, complexe URL’s of URL’s die merknamen verkeerd spellen.
    • Beoordeel het ontwerp van de website. Professionele en betrouwbare sites hebben meestal een schone, goed georganiseerde layout. Als de site er rommelig of verouderd uitziet, kan dit een teken zijn van een minder betrouwbare bron.
  2. Zoek naar Contactinformatie:
    • Betrouwbare websites verstrekken vaak duidelijke contactinformatie, zoals een fysiek adres, telefoonnummer en e-mailadres. Als deze informatie ontbreekt of verborgen is, kan dat een reden tot zorg zijn.
  3. Beoordeel de Inhoud:
    • Kijk naar de kwaliteit van de inhoud. Websites die betrouwbaar zijn, hebben meestal goed geschreven, nauwkeurige en up-to-date informatie.
    • Controleer op transparantie over auteurschap en bronnen. Betrouwbare sites vermelden vaak hun bronnen en bieden informatie over de auteurs van de artikelen.
  4. Controleer op Beveiligingskenmerken:
    • Zoek naar een SSL-certificaat (aangegeven door “https” in de URL en mogelijk een slotje in de adresbalk). Dit betekent dat de site een beveiligde verbinding gebruikt.
  5. Online Reputatie en Reviews:
    • Zoek de website op via zoekmachines om beoordelingen en commentaren van anderen te vinden. Dit kan inzicht geven in de ervaringen van andere gebruikers met de site.

Is het beter om Trackbacks en Pingbacks uit te zetten?

spam

Mooi als bezoekers en andere webeigenaars kunnen reageren en linken, maar helaas biedt dit ook veel mogelijkheden voor spammers.

Veel websites en blogs hebben te maken met spam die vermomd is als trackbacks of pingbacks. Dit kan een serieus probleem vormen, vooral omdat zoekmachines de kwaliteit en betrouwbaarheid van links beoordelen bij het rangschikken van websites. Hoogwaardige links van betrouwbare domeinen zoals universiteiten, overheidswebsites en non-profitorganisaties zijn waardevol voor SEO, maar links van onbetrouwbare bronnen kunnen schadelijk zijn. (Zie seo-zoekmachineoptimalisatie-is-je-verdiepen-in-de-klant/ op deze site)

De Huidige Realiteit van Trackbacks en Pingbacks:

  • Trackbacks: Deze zijn vaak gevoelig voor misbruik door spammers. Als gevolg hiervan kiezen veel website-eigenaren ervoor om deze functie uit te schakelen. Dit helpt bij het verminderen van de hoeveelheid spam en onderhoudt de integriteit van je site.
  • Pingbacks: Hoewel iets minder spamgevoelig dan trackbacks, kunnen pingbacks ook worden misbruikt. Het is essentieel om te overwegen of de voordelen opwegen tegen de potentiële nadelen.

Veel trackbacks bevatten dus onbetrouwbare links en vaak heb je er alleen maar last van. Ik zie dan ook steeds vaker dat webeigenaren afzien van deze opties (bij Instellingen -> Discussie, zie het eerste plaatje in dit bericht).

Heb je inmiddels al veel berichten online staan?
Als je website al een aanzienlijk aantal berichten heeft, is het wellicht wijs om de pingbacks en trackbacks voor deze berichten uit te schakelen. Dit kan gedaan worden door naar “Berichten -> Alle berichten” te gaan in je WordPress-dashboard, waar je kunt selecteren hoeveel berichten je per pagina wilt tonen en actie kunt ondernemen.

Voorbeeld bulkbewerking: Alles selecteren, ‘Bewerken ->Uitvoeren’ en selecteer ‘Niet toestaan’ bij Reacties of Pings.

Trackbacks Uitschakelen via SQL: Als je veel berichten hebt en trackbacks wilt uitschakelen, kan dit een tijdrovend proces zijn. In dit geval kun je jouw webbeheerder vragen om een SQL-commando -zoals deze**- uit te voeren: UPDATE wp_posts SET ping_status="closed"; Dit zal de ping-status van alle berichten in de WordPress-database op ‘gesloten’ zetten.

  • **Zorg ervoor dat je een volledige back-up van je database maakt voordat je dit commando uitvoert.
  • De standaard tabelnaam in WordPress is wp_posts, maar dit kan verschillen als je tijdens de installatie van WordPress een andere tabelprefix hebt gekozen.
  • Houd er rekening mee dat dit een permanente wijziging is.

Veel succes gewenst!
Karen Nijst

 

 

Over Karen Nijst

Ik heb jarenlang als marketing-communicatie adviseur gewerkt en denk dat ik destijds één van de eerste ben geweest in Nederland, die een computer in huis haalde. Iedereen verklaarde me voor gek. Zo'n log ding ... dat is toch geen aanwinst voor het interieur? Maar ik was verkocht!
Inmiddels ben ik al lange tijd gecertificeerd php-programmeur en webdesigner, toch blijf ik het belangrijk vinden dat de site van mijn klanten er niet alleen gelikt uitziet maar óók resultaten oplevert. Dat doe ik door mee te denken met de klant, waarna ik de wensen ‘vertaal’ naar technische oplossingen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites, WOOCOMMERCE webwinkels en sites op maat, waarvoor ik de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten bij het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines.
Contact opnemen? +31 (0)6-52 65 37 61 info@kahlo.nl