Pingback, Trackback en reactieformulier? Wat moet je ermee?

LinkedinFacebookTwitterWhatsApp
Trackback-pingback

Een pingback laat weten of er een link is geplaatst naar een bepaald artikel op jouw site.
Een trackback is een reactie op een van jouw artikelen. Alleen staat die reactie op de site van diegene die reageert. Dit in tegenstelling tot het geven van commentaar m.b.v. het reactieformulier onderaan dit artikel.

Het mooie van WordPress is dat interactie mogelijk wordt gemaakt met de bezoekers én andere sites, d.m.v.:

  • Een reactieformulier (Comments)
  • pingback,
  • trackback.

Bij ‘Instellingen -> Reacties’ kun je deze opties aanvinken of het vinkje weghalen:

reacties-instellen2

Persoonlijk vind ik het beter om deze instellingen uit te zetten en -desgewenst- per bericht te activeren. Zie uitleg onderaan.

Reactieformulier
Met een reactieformulier kunnen bezoekers op de site reageren op een bericht. Bij ‘Instellingen -> Reacties’ is het mogelijk om aan te geven of je bijvoorbeeld een reactie eerst wilt goedkeuren alvorens ze geplaatst wordt, hetgeen zeker aan te bevelen is.

🙂  Voordeel: je komt makkelijker in contact met de bezoekers op de site.
🙁 Nadeel: een contactformulier is spamgevoelig. Door gebruik te maken van een captcha is dit echter goed tegen te gaan.

NB: Helaas werken niet alle plugins even accuraat, vandaar dat ik na diverse testjes de voorkeur geef aan de reCaptcha van Google, lees mijn blog: www.kahlo.nl/captchas-verleden-tijd-no-captcha-google/

Pingback geactiveerd?
Op het moment dat iemand (in een systeem als WordPress) een hyperlink plaatst naar een blog die je hebt geschreven, ontvangt jouw site een seintje en controleert of er daadwerkelijk een link is geplaatst. Daardoor is pingback minder gevoelig voor spam dan een trackback.

🙂 Voordeel: het is leuk om te weten of en hoe vaak er naar een bepaald artikel verwezen wordt, alhoewel dit soort informatie ook makkelijk te achterhalen is via statistieken zoals deze door Google Analytics wordt aangeboden.
🙁 Nadeel: als je -zoals ik net heb gedaan met Google Analytics– linkt naar een ander bericht op de eigen site, ontvang je ook een notificatie. Dit kun je omzeilen door niet de volledige URL te gebruiken, maar een ‘relatieve link’.

Dus niet https://www.kahlo.nl/waarom-google-analytics-webstatistieken/
maar:
/waarom-google-analytics-webstatistieken/
reacties

Reactieformulier activeren, of trackbacks en pingbacks toestaan. Dit staat onder de editor waarin je een tekst schrijft en bewerkt.***

Trackback geactiveerd?
Stel je wilt reageren op een blog van een ander. Alleen wil je geen gebruik maken van het reactieformulier maar zelf een bericht schrijven op jouw site waarin je reageert op deze blog. Je kunt dan gebruik maken van een Trackback.

  1. Je schrijft jouw commentaar en maakt er een blogpost (Bericht) van.
  2. Je stuurt een trackback naar de schrijver van de blog, zodat deze weet dat je op zijn/haar post hebt gereageerd. Zie plaatje hieronder.
  3. Wanneer de ander de trackback heeft geactiveerd (!) en accepteert, verschijnen de eerste paar regels van jouw post bij hem/haar in de comments, inclusief link!

🙂 Voordeel: het zorgt weer voor extra content op de eigen site.
🙁 Nadeel: het is bijzonder spamgevoelig en het risico is groot dat je trackback notificaties ontvangt met links naar artikelen die niets te maken hebben met jouw blogs. 

trackbacks

Trackback verzenden met de URL waarnaar gelinkt wordt. Staat onder de editor waarin je een tekst schrijft en bewerkt ***

*** Zie je deze opties niet? Klik dan op ‘Scherminstellingen’ rechtsboven in het scherm en vink de gewenste opties aan.
scherminstellingen2

Is het beter om Trackbacks en Pingbacks uit te zetten?

spam

Mooi als bezoekers en andere webeigenaars kunnen reageren en linken, maar helaas biedt dit ook veel mogelijkheden voor spammers.

Het is geen verrassing dat er op internet enorm veel spam te vinden is. Sommigen schatten dat zo’n 60 % van de webpagina’s spam zijn die gebruikt worden voor linkbuilding. De zoekmachines proberen om orde te scheppen en gebruiken systemen om de betrouwbaarheid te meten. Links naar jouw site op vertrouwde domeinen zoals universiteiten, websites van de overheid en non-profit zullen dan ook bijdragen aan een hogere ranking.
Maar links op onbetrouwbare sites NIET! (Zie seo-zoekmachineoptimalisatie-is-je-verdiepen-in-de-klant/ op deze site)
Veel trackbacks bevatten onbetrouwbare links en vaak heb je er alleen maar last van. Ik zie dan ook steeds vaker dat webeigenaren afzien van deze opties, zie het eerste plaatje in dit bericht.

Heb je inmiddels al veel berichten online staan?
Dan zul je alsnog bij de eerder geplaatste berichten de pingbacks, trackbacks – en indien gewenst: de berichten – moeten uitzetten. 

Ga naar “Berichten -> Alle berichten”. Je kunt bij Scherminstellingen aangeven hoeveel berichten er op één pagina getoond mogen worden. Selecteer alle berichten door een vinkje bij “Titel” te zetten.

Kies nu voor ‘Bewerken ->Uitvoeren’ en selecteer ‘Niet toestaan’ bij Reacties of Pings.

bulkbewerking2

Voor Trackbacks bestaat deze optie vreemd genoeg niet, en bij veel berichten kun je jouw webbeheerder vragen om gebruik te maken van onderstaande SQL -regel:

UPDATE wp_posts SET ping_status=”closed”;

Veel succes gewenst!
Karen Nijst

Over Karen Nijst van Kahlo Webdevelopment & Copywriting:

Mijn missie is het (ver)bouwen, vormgeven en inrichten (schrijven) van mooie maar vooral functionele websites die de boodschap van de website-eigenaar zo goed mogelijk tot haar recht laten komen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites waarvoor ik als gecertificeerd php-progammeur ook de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten met het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines én m.b.v. praktische tips en plugins, zoals Yoast, om beter te scoren in de zoekmachines (SEO) waarbij de bezoeker altijd voor de machine komt!Contact opnemen? Mail naar info@kahlo.nl

 
Een site op MAAT?
https://www.kahlo.nl/webdevelopment/
Betrouwbare en professionele
begeleiding van A tot Z; van briefing
t/m oplevering en zoekmachine-optimalisatie.


Website Huren ?
onzezaakonline.nl (Eigendom van Kahlo)
Complete en Professionele Website
Voor € 23,50 / maand
Incl. Host, domeinnaam en SSL


Recente Berichtenwebweetjes "

Ik was op zoek naar een webbureau die mij kon helpen met de website voeding tegen kanker waar mensen -na betaling- kunnen inloggen, en iedere week een gevarieerd weekmenu met bijpassend boodschappenlijstje kunnen raadplegen. Daarnaast is er iedere dag een ‘TIP VAN WIM’ en nog veel andere informatie te vinden. Dankzij de plugins die Kahlo speciaal hiervoor heeft ontwikkeld, kan ik de website optimaal beheren en van nieuwe informatie voorzien.

Wim van der Meer
voedingsdeskundige voor mensen waarbij kanker is geconstateerd