+31 (0)6-52 65 37 61

Wat is een landingspagina? Tips en Handige Checklist.

Landingspagina’s zijn een essentieel onderdeel van digitale marketingstrategieën. Een Landingspagina is de eerste indruk die potentiële klanten van jouw product of dienst krijgen. Een effectieve landingspagina kan het verschil maken tussen het behalen van conversies of het verliezen van potentiële klanten.

Maar ik heb al een goede website?

Het oprichten van een landingspagina, zelfs als je al een goede website hebt, kan waardevol zijn. Landingspagina’s zijn ontworpen voor specifieke doelen, verbeteren de conversieratio’s, bieden mogelijkheden voor A/B-testen, stellen je in staat om resultaten nauwkeurig bij te houden, en kunnen worden ingezet in gerichte advertentiecampagnes.

De belangrijkste uitdagingen bij het opzetten van een goede landingspagina zijn:

Het opzetten van een goede landingspagina kan uitdagend zijn. Het is moeilijk om de juiste balans te vinden tussen het verstrekken van voldoende informatie om de bezoeker te overtuigen en het voorkomen van te veel informatie. Te veel informatie kan de aandacht afleiden van de belangrijkste boodschap.
Het vereist een diep begrip van je doelgroep en doelen om de essentiële boodschap te identificeren en effectief over te brengen. Het vinden van de juiste bewoording en inhoud om de boodschap te ondersteunen is cruciaal.
Het behouden van de focus op één specifieke actie is van essentieel belang. Het vermijden van de verleiding om te veel extra elementen toe te voegen, zoals links, afbeeldingen of inhoud, is een uitdaging.

Zorg voor een duidelijke Call-to-Action (CTA)

Een landingspagina kun je zien als een ‘losse’ webpagina * die specifiek ontworpen is om een bepaalde groep klanten aan te trekken en hen te inspireren tot het uitvoeren van één gewenste actie. Dit kan variëren van het verzamelen van waardevolle leads door middel van formulieren tot het aanmoedigen van directe aankopen of het inschrijven voor nieuwsbrieven.

Een van de meest cruciale elementen van een succesvolle landingspagina is een duidelijke call-to-action (CTA). De CTA is de actie die je van de bezoeker verwacht, zoals het invullen van een formulier, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het kopen van een product. De CTA moet opvallen, helder en verleidelijk zijn. Zorg ervoor dat de tekst en de knop zelf duidelijk aangeven wat er van de bezoeker wordt verwacht.

Denk aan:

  • het kopen van een product of dienst;
  • inschrijven voor een nieuwsbrief;
  • sponsoren van een goed doel;
  • abonneren op een blog of podcast;
  • aanvragen van meer informatie;
  • inschrijven voor een cursus;
  • et cetera.

Val op! Trek de aandacht!
Een sterke titel, krachtige subkop, sterke maar korte intro, opvallende ‘call-to-action’ buttons en een mooie afbeelding zorgen ervoor dat de pagina opvalt en dat de boodschap meteen helder is.

Landingspagina als Onderdeel van je Marketing- / Social Media strategie

Wat maakt een landingspagina zo effectief en waarom zou je er een onderdeel van je marketingstrategie moeten maken?

Gericht Verkeer en Relevantie

Een van de grootste voordelen van landingspagina’s is dat ze gericht verkeer mogelijk maken. In plaats van bezoekers naar de algemene website te sturen, kunnen marketeers specifieke landingspagina’s maken die zijn afgestemd op de boodschap en de doelgroep van een campagne. Dit betekent bijvoorbeeld dat je mensen bereikt die al interesse hebben getoond in het geadverteerde product of de dienst. Door de navigatie en afleidingen te minimaliseren en de aandacht te richten op één duidelijke call-to-action, vergroot je de kans dat bezoekers de gewenste actie ondernemen. Het resultaat? Een hogere kans op conversie.

Integratie in je Marketingstrategie

Landingspagina’s zijn een essentieel onderdeel van een effectieve marketingstrategie. Ze bieden de mogelijkheid om gericht verkeer aan te trekken, de relevantie te verbeteren, prestaties te meten en marketinginspanningen te optimaliseren. Het koppelen van landingspagina’s aan social media campagnes en andere marketingkanalen is een gangbare praktijk die de effectiviteit van je campagnes aanzienlijk kan verhogen.

Houd de aandacht van de bezoeker vast en minimaliseer afleidingen.

Een overvolle landingspagina kan de aandacht van de bezoeker afleiden en hen ontmoedigen om de gewenste actie te ondernemen. Minimaliseer afleidingen door onnodige links, banners en overbodige tekst te vermijden. Ook door de navigatie en de footer te verwijderen van de algemene website, minimaliseer je afleidingen en houd je de aandacht van de bezoeker gericht op de hoofdboodschap.
Houd de focus op de CTA en de voordelen van je product of dienst.

Het Belang van Personalisatie en Relevantie

Personalisatie is een steeds belangrijker wordend aspect van landingspagina-optimalisatie. Bezoekers verwachten relevante inhoud die aansluit bij hun behoeften en interesses. Het verzamelen van gegevens en het gebruik van segmentatie stelt je in staat om gepersonaliseerde landingspagina’s te maken die de conversieratio verhogen.

  • MAAK DE VOORDELEN VOOR DE BEZOEKER METEEN DUIDELIJK

    In het belang van personalisatie en relevantie is het essentieel om de voordelen voor de bezoeker meteen duidelijk te maken. Bezoekers scannen je pagina op belangrijke voordelen. Zorg voor een korte intro en alinea’s en benadruk de belangrijkste voordelen, liefst in een bullet list. Ook referenties kunnen bijdragen aan het gewenste effect

Nieuwe Ontwikkelingen in Landingspagina Optimalisatie

Meten is Weten

Moderne landingspagina-optimalisatie omvat het gebruik van geavanceerde tools zoals Unbounce en Hotjar. Deze tools bieden inzicht in het gedrag van bezoekers en stellen marketeers in staat om hun landingspagina’s voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van hun doelgroep.

Unbounce is een platform voor het maken van aantrekkelijke en conversiegerichte landingspagina’s en overlays voor websites. Het stelt gebruikers in staat om zonder codering responsieve landingspagina’s te maken, A/B-tests uit te voeren, pop-ups en overlays te maken en gegevens te verzamelen via formulieren.

Hotjar is een ander platform  dat website-analyse- en feedbacktools biedt om inzicht te krijgen in hoe gebruikers zich gedragen op een website. Het helpt bedrijven en website-eigenaren beter te begrijpen hoe bezoekers omgaan met hun website en biedt waardevolle informatie voor het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verbeteren van conversies.

Het Belang van A/B-Testen

Conversie-optimalisatie is een kritisch onderdeel van succesvolle online marketing. Het draait allemaal om het nemen van datagedreven beslissingen en het elimineren van giswerk. Een van de meest krachtige tools in het arsenaal van een marketeer is de A/B-test.

Stel je voor dat je een landingspagina hebt en je wilt er zeker van zijn dat het de best mogelijke resultaten behaalt. Misschien vraag je je af of een blauwe of een rode call-to-action-knop de meeste klikken oplevert. In plaats van te gokken, kun je een A/B-test uitvoeren.

In een A/B-test maak je twee versies van je landingspagina: versie A en versie B. Deze versies verschillen slechts op één specifiek detail, zoals de kleur van de knop. Vervolgens stuur je de ene helft van je websitebezoekers naar versie A en de andere helft naar versie B. Hierdoor kun je precies meten welke versie beter presteert.

Het resultaat van een A/B-test is gebaseerd op harde gegevens, niet op aannames. Je krijgt een duidelijk inzicht in welke variant meer conversies genereert, en dat is waardevolle informatie die je kunt gebruiken om de prestaties van je landingspagina te verbeteren.

Dus, als je wilt weten welke elementen van je website het meest effectief zijn, stop dan met gissen en begin met A/B-testen. Het kan het verschil maken tussen een winstgevende en een minder succesvolle online aanwezigheid.

Het Gebruik van AI en Machine Learning

Artificial Intelligence (AI) en machine learning spelen een groeiende rol in landingspagina-optimalisatie. Deze technologieën kunnen automatisch inhoud personaliseren, A/B-tests uitvoeren en zelfs voorspellen welke versies van een landingspagina het meest effectief zullen zijn voor specifieke bezoekers.

SEO-optimalisatie voor Landingspagina’s

Een ander essentieel aspect van landingspagina-optimalisatie is zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het gebruik van SEO-vriendelijke praktijken, zoals het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen en relevante zoekwoorden, kan de zichtbaarheid van je landingspagina’s in zoekmachines vergroten.

Het Belang van Mobiele Optimalisatie

Vandaag de dag is het aantal mobiele zoekopdrachten groter dan het aantal desktop zoekopdrachten. Zorg er dus voor dat je landingspagina’s responsief zijn en een naadloze gebruikerservaring bieden op smartphones (en in veel mindere mate:  tablets). Houd de lay-out van de landingspagina dus zo simpel mogelijk. Het is niet verwonderlijk dat landingspagina’s die uit één kolom bestaan, vaak het beste werken.

Gebruikerservaring en Toegankelijkheid

Een positieve gebruikerservaring en toegankelijkheid zijn van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je landingspagina’s snel laden, gemakkelijk navigeerbaar zijn en voldoen aan toegankelijkheidsnormen, zodat iedereen, inclusief mensen met beperkingen, toegang heeft tot je inhoud.

Checklist voor een Effectieve Landingspagina

Duidelijke doelstelling
Definieer duidelijk het hoofddoel van de landingspagina, bijvoorbeeld het verzamelen van leads, het verkopen van een product of het promoten van een evenement.
Aantrekkelijke kop
Gebruik een pakkende, relevante en duidelijke kop die de aandacht van de bezoekers trekt en hen aanspoort om verder te lezen. Zorg ervoor dat de kop ook relevante keywords bevat die verband houden met jouw aanbod en doelgroep.
Overtuigende subkop
Ondersteun de hoofdkop met een krachtige subkop die de voordelen of de waarde van jouw aanbod benadrukt. Zorg ervoor dat de subkop ook relevante keywords bevat om de inhoud beter vindbaar te maken.
Duidelijke en beknopte inhoud
Houd de tekst op de landingspagina beknopt en gemakkelijk te begrijpen. Communiceer de waarde van jouw aanbod op een heldere en overtuigende manier, en integreer relevante keywords op natuurlijke wijze in de tekst zonder te overdrijven. Dit helpt niet alleen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO), maar zorgt er ook voor dat jouw boodschap goed wordt begrepen door de bezoekers.
Visuele elementen
Voeg relevante afbeeldingen of video’s toe die de boodschap ondersteunen en de pagina visueel aantrekkelijk maken.
Call-to-Action (CTA) 
Plaats een opvallende CTA-knop die duidelijk aangeeft welke actie de bezoeker moet ondernemen (bijv. “Registreer nu”, “Koop nu”, “Aanmelden”).
Formulier (indien van toepassing)
Als je informatie verzamelt via een formulier, houd dit dan zo kort mogelijk en vraag alleen om essentiële gegevens.
Sociale bewijskracht
Toon positieve beoordelingen, getuigenissen, logo’s van vertrouwde klanten of andere vormen van sociale bewijskracht die vertrouwen opbouwen.
Voordelen en functies
Leg uit wat de voordelen en kenmerken zijn van jouw product of dienst en hoe deze de behoeften van de klant zullen vervullen.
Relevantie
Zorg ervoor dat de landingspagina nauw aansluit bij de advertentie of de verwijzingsbron (social media) die de bezoeker naar de pagina heeft geleid.
Responsive design
Zorg ervoor dat de landingspagina goed werkt op verschillende apparaten, zoals mobiele telefoons en tablets.
Snelle laadtijd
Optimaliseer afbeeldingen en andere elementen om de laadtijd van de pagina te minimaliseren.
Vertrouwen en beveiliging
Toon eventuele beveiligingscertificaten, privacyverklaringen of garanties om het vertrouwen van de bezoekers te vergroten.
A/B-testen
Voer A/B-testen uit om verschillende elementen van de landingspagina te optimaliseren en te bepalen welke versie het beste presteert.
Analytics en tracking
Implementeer analysetools zoals Google Analytics om het gedrag van bezoekers op de landingspagina te volgen en te meten.
Bedankpagina
Creëer een bedankpagina die wordt weergegeven nadat bezoekers de gewenste actie hebben ondernomen, zoals het invullen van een formulier of een aankoop doen.
Test en optimaliseer
Blijf de prestaties van jouw landingspagina’s volgen en blijf testen en optimaliseren om de conversieratio te verbeteren.

Meer weten over de mogelijkheden. Of wil je dat wij een handje helpen bij het maken van een landingspagina?
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op:

06-52 65 37 61
info@kahlo.nl

 

 

Over Karen Nijst

Ik heb jarenlang als marketing-communicatie adviseur gewerkt en denk dat ik destijds één van de eerste ben geweest in Nederland, die een computer in huis haalde. Iedereen verklaarde me voor gek. Zo'n log ding ... dat is toch geen aanwinst voor het interieur? Maar ik was verkocht!
Inmiddels ben ik al lange tijd gecertificeerd php-programmeur en webdesigner, toch blijf ik het belangrijk vinden dat de site van mijn klanten er niet alleen gelikt uitziet maar óók resultaten oplevert. Dat doe ik door mee te denken met de klant, waarna ik de wensen ‘vertaal’ naar technische oplossingen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites, WOOCOMMERCE webwinkels en sites op maat, waarvoor ik de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten bij het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines.
Contact opnemen? +31 (0)6-52 65 37 61 info@kahlo.nl